Tarta dyniowa
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody lub zimnego mleka
Masa dyniowa:
- 250 g purée z dyni (upieczonej lub ugotowanej)
- 500 g sera ricotta
- 3 duże jajka
- skórka starta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
- kruche ciasteczka w kształcie listków upieczone z części surowego ciasta
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Ciasto można przygotować ręcznie lub w malakserze. Na początku utrzeć masło z cukrem, szczyptą soli i na koniec dodać żółtka. Następnie dodać mąkę, po wymieszaniu z którą ciasto nabierze konsystencji pokruszonego chleba. Po dodaniu mleka lub wody składniki połączą się. Należy pamiętać, by zbyt długo nie zagniatać ciasta, ponieważ stwardnieje po upieczeniu. Z ciasta uformować gruby wałek. Owinąć go folią i włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Rozwałkować schłodzone ciasto na grubość ok. 5 mm. Wyłożyć nim ciasno formę o średnicy ok. 24 cm i odstawić do lodówki. Z części surowego ciasta można wyciąć kilka listków. Ciasto i ciasteczka, które zostaną wykorzystane do udekorowania tary, piec przez ok. 15 min w piekarniku w temperaturze 180°C.
W międzyczasie w misce zmiksować na wolnych obrotach ser ze skórką z pomarańczy, mąką ziemniaczaną, solą i cukrem. Dodawać do masy kolejno po jednym jajku. Na koniec połączyć serowe nadzienie z purée z dyni i cynamonem.
Przełożyć serowo-dyniowy krem do formy ze schłodzonym spodem i piec ok. 40 minut, aż masa się zetnie.
Wystudzone ciasto udekorować miętą i ciastkami w kształcie listków.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Obraną ze skóry dynię można ugotować i dobrze odsączyć, lub też upiec. W drugim wariancie należy pokrojoną na części dynię ułożyć na blaszce skórką do dołu i piec w temperaturze ok. 200°C. Po około godzinie powinna być miękka. Łyżką wydrążyć miąższ i zblendować na gładką masę.
Drukuj