Ciasto maślane z wiśniami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 7 łyżek oleju
- 200 g mąki pszennej
- 250 g cukru trzcinowego
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g świeżych czereśni
Dekoracja:
- cukier puder
- wiórki czekolady deserowej
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucić masło, cukier oraz żółtka. Składniki dokładnie utrzeć. Następnie dodać olej i ponownie całość zmiksować. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i połączyć z otrzymaną wcześniej masą. Wszystko delikatnie wymieszać mikserem.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Wiśnie opłukać, osuszyć, można usunąć pestki. Owoce wyłożyć na powierzchni surowej masy zachowując równomierne odstępy. W trakcie pieczenia wiśnie delikatnie zapadną się w cieście.
Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po podanym czasie wetknięty patyczek nie powinien być obklejony surowym ciastem. Pozostawić do wystygnięcia.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem i startymi wiórkami czekolady.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj