Ucierane ciasto kokosowe
Składniki:
Ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 150 g cukru drobnego
- 200 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 80 g wiórków kokosowych
- 100 ml soku z pomarańczy
- świeżo starta skórka z pomarańczy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Przez około 10 minut ucierać masło z cukrem. Do masy, co mniej więcej 2 minuty dodawać kolejne jajko, cały czas miksując zawartość miski. Do kremu maślanego dodać również wiórki kokosowe, sok z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę z pomarańczy.
W międzyczasie nasmarować formę do pieczenia masłem i oprószyć ją wiórkami kokosowymi.
Do ubitej masy maślano-jajecznej dodać połowę objętości mąki i proszku do pieczenia, a następnie wymieszać składniki na bardzo wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać pozostałą część mąki i mieszać tylko do połączenia się składników.
Masę przelać do formy do pieczenia. Ciasto piec w temp. 160°C (termoobieg) przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto udekorować wiórkami kokosowymi.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj