Strudel jabłkami i rodzynkami

Strudel jabłkami i rodzynkami

dowiedz się więcej
Oponki serowe

Oponki serowe

dowiedz się więcej
Eklerki z nadzieniem budyniowym

Eklerki z nadzieniem budyniowym

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej

Lekki torcik śmietankowy z mango

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową.

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Poncz:

  • 152 ml zielonej herbaty
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka łyżek likieru Amaretto

Galaretka:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru

Dekoracja:

  • plasterki mango
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Nagrzać piekarnik do temperatury 134°C. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Obie mąki przesiać, a następnie połączyć je ze sobą. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Do ubitej piany dodać żółtka i połączyć je z pianą przy pomocy miksera.

Do powstałej masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką, tak aby składniki się połączyły, a masa wciąż pozostała puszysta. Delikatnie przelać ciasto do tortownicy i piec przez około 35 - 40 minut przy włączonej funkcji termoobiegu. Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Właściwie upieczone ciasto, po sprawdzeniu patyczkiem, powinno być suche.

Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować krem.

Krem: Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie. Ważne, aby nie doprowadzić płynu do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę wystudzić, a następnie wymieszać z częścią jogurtu.

Ubić śmietankę na sztywną masę dodając stopniowo cukier puder. Na koniec dodać jogurt, rozpuszczoną żelatynę i lekko wymieszać do połączenia składników.

Galaretka z musem: Obrać ze skórki dojrzałe i soczyste mango, pokroić w kostkę i zblendować. Do musu dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę z cukrem i razem wymieszać. Schłodzić w lodówce aż zacznie tężeć.

Aby skrócić czas przygotowania torciku można też użyć gotowej galaretki np. pomarańczowej.

Poncz: Zaparzyć herbatę, dodać łyżkę soku z cytryny oraz likier amaretto. Można go też zastąpić whisky.

Upieczony biszkopt podzielić na 3 cienkie blaty. Umieścić 1 blat w obręczy do tortów, nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Powtórzyć tę samą czynność z 2 blatem i przykryć całość trzecim (już bez nasączania i kremu).

Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z mango, odstawić do lodówki, a po zastygnięciu udekorować cienkimi plasterkami mango i wiórkami kokosowymi.

Przepis poleca

Sweet Family

Porady:

Mango do przygotowania galaretki powinno być miękkie, mieć wyraźnie zarumienioną skórkę dzięki temu będzie soczyste i orzeźwiające.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów