Lekki torcik śmietankowy z mango
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową.
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Poncz:
- 152 ml zielonej herbaty
- łyżka soku z cytryny
- kilka łyżek likieru Amaretto
Galaretka:
- 1 dojrzałe mango
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
Dekoracja:
- plasterki mango
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Nagrzać piekarnik do temperatury 134°C. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Obie mąki przesiać, a następnie połączyć je ze sobą. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Do ubitej piany dodać żółtka i połączyć je z pianą przy pomocy miksera.
Do powstałej masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką, tak aby składniki się połączyły, a masa wciąż pozostała puszysta. Delikatnie przelać ciasto do tortownicy i piec przez około 35 - 40 minut przy włączonej funkcji termoobiegu. Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Właściwie upieczone ciasto, po sprawdzeniu patyczkiem, powinno być suche.
Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować krem.
Krem: Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie. Ważne, aby nie doprowadzić płynu do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę wystudzić, a następnie wymieszać z częścią jogurtu.
Ubić śmietankę na sztywną masę dodając stopniowo cukier puder. Na koniec dodać jogurt, rozpuszczoną żelatynę i lekko wymieszać do połączenia składników.
Galaretka z musem: Obrać ze skórki dojrzałe i soczyste mango, pokroić w kostkę i zblendować. Do musu dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę z cukrem i razem wymieszać. Schłodzić w lodówce aż zacznie tężeć.
Aby skrócić czas przygotowania torciku można też użyć gotowej galaretki np. pomarańczowej.
Poncz: Zaparzyć herbatę, dodać łyżkę soku z cytryny oraz likier amaretto. Można go też zastąpić whisky.
Upieczony biszkopt podzielić na 3 cienkie blaty. Umieścić 1 blat w obręczy do tortów, nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Powtórzyć tę samą czynność z 2 blatem i przykryć całość trzecim (już bez nasączania i kremu).
Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z mango, odstawić do lodówki, a po zastygnięciu udekorować cienkimi plasterkami mango i wiórkami kokosowymi.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Mango do przygotowania galaretki powinno być miękkie, mieć wyraźnie zarumienioną skórkę dzięki temu będzie soczyste i orzeźwiające.
Drukuj