Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
- 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 152 g zimnego masła
- 40 g (1/4 szklanki) cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 30 g (2 łyżki) cukru brązowego
- szczypta soli
Nadzienie owocowe:
- 600 g świeżych truskawek
- 45 g (3 łyżki) cukru brązowego
- 10 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz jogurt. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie z truskawek usunąć szypułki i pokroić na połówki. Owoce wymieszać w misce, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 6 milimetrów (okrągły placek o średnicy około 30 cm). Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć na cieście nadzienie truskawkowe odcedzone z nadmiaru soku, pozostawiając około 5-centymetrowy margines. Brzegi ciasta zawinąć na owocowe nadzienie, posmarować białkiem i posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Udekorować cukrem pudrem.
Porada:
Galettę można również przygotować z innymi owocami, takimi jak: brzoskwinie, śliwki, rabarbar, itp.
Drukuj