Muffiny z borówkami
Składniki:
- 400 g mąki pszennej (2 i ½ szklanki)
- 110 g cukru drobnego (1/2 szklanki)
- 180 g jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju rzepakowego (1/2 szklanki)
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g borówek
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Borówki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać cukier oraz cukier wanilinowy. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jogurt, olej oraz jajko. Masę jogurtowo-jajeczną przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać zawartość miski. Dodać borówki i delikatnie wymieszać ciasto przy pomocy szpatułki.
Papierowe papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki piec w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczone muffinki wyjąć z foremki i pozostawić do wystudzenia na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj