Drożdżowa szafranowa babka
Składniki:
Ciasto:
- 200 ml ciepłego mleka
- 160 g cukru drobnego
- 25 g świeżych drożdży
- 450 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 60 g cukru pudru
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki nitek szafranu
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Szafran zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki (po jednej łyżce). Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 15 minut.
Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią na puszystą masę.
Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do mąki dodać zaczyn, utarte żółtka oraz szafran. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać roztopione masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką, a ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
Po mniej więcej godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. W formie znów odstawić babkę do wyrośnięcia na około pół godziny.
Babkę piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (na drugiej półce od dołu, funkcja góra/dół). Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek po wbiciu i wyjęciu jest suchy.
Babkę przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj