Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

dowiedz się więcej
Crème brûlée – Krem brulee

Crème brûlée – Krem brulee

dowiedz się więcej
Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą

dowiedz się więcej
Tarta z karmelizowanymi truskawkami

Tarta z karmelizowanymi truskawkami

dowiedz się więcej

Karpatka

Składniki:

Ciasto:

  • 152 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 250 ml (1 szklanka) wody
  • 5 jaj kurzych
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 70 g cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

Do garnuszka wlać wodę, dodać masło i zagotować. Do płynu wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Masę ucierać około 2 minut (najlepiej silikonową łyżką), aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Ciasto przełożyć do misy miksera i pozostawić na kilka minut do wystygnięcia. Studzenie można przyspieszyć mieszając masę. Do ciasta dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając na wysokich obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części.

Połowę ciasta wyłożyć na natłuszczoną blachę (masłem lub olejem) o wymiarach około 24 x 34 cm. Ciasto rozprowadzać po blaszce używając silikonowej łopatki. Aby ciasto nie przyklejało się do łopatki należy ją często zamaczać w ciepłej wodzie.

Ciasto piec w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut (na złoty kolor). Korzystając z jednej blaszki należy całą operację pieczenia powtórzyć również dla drugiej warstwy ciasta.

Przygotowanie masy:

Z 750 ml mleka przelać do innego naczynia szklankę białego płynu. Do miseczki lub garnka wsypać zawartość 2 opakowań proszku budyniowego, cukier oraz opakowanie cukru wanilinowego. Całość dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony proszek wraz z cukrem, pamiętając o ciągłym mieszaniu zawartości garnka. Od momentu zagotowania gotować budyń jeszcze przez pół minuty. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, aby na powierzchni kremu nie pojawiła się twarda skórka. Pozostawić do wystygnięcia.

Miękkie masło ubijać na puszystą masę. Do masy dodawać małymi porcjami ostudzony budyń i ubijać dalej, aż osiągnie konsystencję puszystego i jasnego kremu.

Tak przygotowany krem rozsmarować na jednym kawałku pofalowanego ciasta. Na wierzch nałożyć drugą porcję ciasta. Odstawić do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem oprószyć karpatkę cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów