Kruche babeczki z powidłami śliwkowymi
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody lub zimnego mleka
Dekoracja:
- powidła śliwkowe
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Ciasto można przygotować ręcznie lub w malakserze. Na początku utrzeć masło z cukrem, szczyptą soli, a na koniec dodać żółtka. Dodać mąkę, po wymieszaniu z którą ciasto nabierze konsystencji pokruszonego chleba. Po dodaniu mleka/ wody składniki połączą się. Należy pamiętać, by zbyt długo nie zagniatać ciasta, ponieważ stwardnieje po upieczeniu. Z ciasta uformować gruby wałek. Owinąć go folią i włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto ciąć na plastry o grubości ok. 5 mm. Wykładać nimi foremki do tartaletek (powinny mieć ok. 7 cm średnicy). Następnie wypełnić je 2 - 3 łyżeczkami powideł śliwkowych i udekorować wyciętymi z części surowego ciasta małymi gwiazdkami. Gwiazdki wyciąć foremką w tym kształcie.
Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut bez funkcji termoobiegu.
Po upieczeniu należy pozostawić tartaletki do wystygnięcia i na koniec posypać je cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Ciasto na tartę lub tartaletki można przygotować wcześniej i zamrozić je. Należy pamiętać, by przed pieczeniem wyjąć je z pewnym wyprzedzeniem z zamrażarki. Musi się ogrzać przed krojeniem w plastry.
Drukuj