Tarta ze śliwkami pod kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
Nadzienie owocowe:
- 600 g świeżych śliwek
- 30 g (2 łyżki) cukru brązowego
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g zimnego masła
- 50 g cukru kryształu
- szczypta soli
- 60 g płatków migdałów
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtka oraz mleko. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.
W międzyczasie umyć śliwki. Osuszone owoce pokroić na ćwiartki. Owoce umieścić w misce i posypać cukrem (według uznania).
Przygotować ciastko na kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki umieścić w miseczce i połączyć ze sobą.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 6 milimetrów (okrągły placek o średnicy około 30 cm). Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć na cieście owoce, pozostawiając około 5-centymetrowy margines. Brzegi ciasta zawinąć na owocowe nadzienie i posmarować białkiem. Owoce posypać kruszonką i płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj