Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
Składniki:
Ciasto:
- 240 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- 3 łyżeczki kakao
Krem cytrynowy:
- świeżo otarta skórka z cytryny
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki
- 90 g cukru np. trzcinowego
- 3 żółtka
- 1 jajko
Krem śmietanowy:
- 400 ml śmietany 36%
- 80 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Dekoracja:
- kilka plastrów limonki do dekoracji
- świeżo otarta skórka z 1 limonki
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto na spód:
Przesianą mąkę połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do ciasta dodać przesiany cukier puder, kakao oraz szczyptę soli. Gdy z połączonych składników powstanie kruszonka, dodać żółtko i mleko. Ciasto wyrabiać na gładką i jednolitą masę. Ciasta nie wyrabiać zbyt długo. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40-60 minut.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim naczynie, dokładnie wypełniając jego dno oraz boki. Spód należy ponakłuwać widelcem, aby ciasto się nie wybrzuszało podczas pieczenia. Formę z ciastem należy odstawić do lodówki na kolejne 10-15 minut. W celu zachowania idealnego kształtu tarty, formę można wypełnić grochem lub ryżem, wcześniej zabezpieczając spód ciasta papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, z czego pierwsze 15 minut z obciążeniem, a pozostały czas już bez wypełnienia. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Krem cytrynowy:
Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny przecedzić przez sitko. Dodać otartą skórkę z cytryny, cukier, jajko oraz żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Krem przygotować w kąpieli wodnej pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy krem zgęstnieje (po około 7-8 minutach) należy go zdjąć z palnika. Ciepły krem o konsystencji gęstego budyniu przecedzić przez sito. Wierzchnią część kremu przykryć folią spożywczą, aby krem nie zdążył się zamknąć (powstaje skórka charakterystyczna dla budyniu) i odstawić do lodówki do wystudzenia. Folię zdjąć tuż przed nałożeniem kremu śmietanowego.
Krem śmietanowy:
Ubijanie bitej śmietany należy zacząć od intensywnego schłodzenia samej śmietany, jak i wszystkich naczyń wykorzystywanych w trakcie jej ubijania. Ciepła śmietana się nie ubije!
Do szklanej lub metalowej miski wlać śmietanę i ubijać ją na wysokich obrotach. W ostatniej fazie ubijania dodać przesiany cukier puder. Dodać również aromat cytrynowy. Bita śmietana będzie gotowa, gdy stanie się sztywna. Należy jednak pamiętać, że śmietany nie wolno zbyt długo ubijać, gdyż może się zważyć. Tak przygotowany krem śmietanowy rozprowadzić na wierzchniej warstwie tarty wypełnionej kremem cytrynowym.
Tartę odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować plastrami limonki, świeżo startą skórką z limonki oraz miętą.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj