Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnego mleka
- 1/3 łyżeczki nitek szafranu
Krem czekoladowy:
- 250 g serka mascarpone
- 90 g gorzkiej czekolady
- 90 g mlecznej czekolady
Dekoracja:
- 400 g jeżyn
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Szafran zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny.
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto przygotować ręcznie lub z wykorzystaniem robota kuchennego. Na początku utrzeć masło z cukrem, szczyptą soli, a na koniec dodać żółtka. Dodać mąkę oraz szafran i mieszać aż ciasto nabierze konsystencji pokruszonego chleba. Po dodaniu mleka składniki połączą się. Należy pamiętać, aby zbyt długo nie zagniatać ciasta, ponieważ stwardnieje po upieczeniu. Z ciasta uformować kulkę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na około 40 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm. W celu zachowania idealnego kształtu tartaletek, foremki można wypełnić grochem lub ryżem, wcześniej zabezpieczając spód papierem do pieczenia. Tak przygotowane tartaletki odstawić do lodówki na kolejne 10-15 minut. Ciasteczka piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, z czego pierwsze 15 minut z obciążeniem, a pozostały czas już bez wypełnienia. Upieczone ciastka pozostawić do wystygnięcia.
Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić.
Zmiksować serek mascarpone na puszystą masę na najwyższych obrotach miksera (około minutę). Dodać do masy roztopioną czekoladę i na średnich obrotach miksera doprowadzić do połączenia się składników. Krem czekoladowy przełożyć na wystudzone spody tartaletek i schładzać w lodówce przez około 30 minut. Na wciąż miękkim kremie poukładać jeżyny. Tak przygotowany deser ponownie umieścić w lodówce.
Na kilkanaście minut przed podaniem wyjąć deser z lodówki i udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj