Ciasto Murzynek
Składniki:
Ciasto:
- 300 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek mleka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki
- 25 g masła
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Ciasto: W rondlu rozpuścić masło wymieszane z 1 szklanką cukru pudru oraz mlekiem. Płynną masę pozostawić do wystudzenia.
Osobno utrzeć żółtka z drugą połową cukru, wymieszać z czekoladową masą. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i połączyć wszystkie składniki.
Na koniec ubić białka i dodać je do czekoladowej masy delikatnie mieszając, aby całość była puszysta i lekka.
Wlać masę do tortownicy wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec przez około godzinę w temp. 170 - 180°C.
Polewa czekoladowa: W misce na parze rozpuścić czekoladę z masłem i śmietanką, dodać cukier i mieszać do całkowitego połączenia się składników.
Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Ciasto można dodatkowo udekorować malinami, kawałkami czekolady albo prażonymi płatkami migdałów.
Drukuj