Rolada śmietankowa z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka,
- 5 łyżek gorącej wody,
- 3/4 szklanki cukru,
- 100 g mąki tortowej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 50 ml śmietany kremówki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru.
Dekoracja:
- 300 g świeżych truskawek,
- listki mięty.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka i gorącą wodę. Do osobnej miski przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia.
Połączyć delikatnie masę jajeczną z suchymi składnikami i wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto łopatką, aby uzyskać równą powierzchnię.
Piec w temperaturze 220°C przez około 8–10 minut, tylko do lekkiego zarumienienia się, aby ciasto nie stało się suche.
W międzyczasie przygotować wilgotną, najlepiej lnianą lub bawełnianą ściereczkę, na którą należy wyłożyć ciasto zaraz po upieczeniu. Delikatnie zdjąć papier do pieczenia i zawinąć ciasto w rulon razem ze ściereczką, aby uformować roladę. Pozostawić do wystudzenia, przygotowując w międzyczasie krem.
Krem:
Serek mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem. Posiekać miętę i wymieszać z masą, aby nadać jej świeżości i aromatu. Truskawki pokroić w ćwiartki i dodać do masy.
Rozwinąć wystudzone ciasto, posmarować kremem i ponownie zwinąć.
Na koniec roladę owinąć papierem do pieczenia lub ściereczką i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi truskawkami.
Drukuj