Szarlotka
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 30 dkg zimnego masła
- 6 żółtek
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6-7 jabłek
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę i połączyć ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodać masło i posiekać składniki nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać łyżkę śmietany i połączyć płynną masę z suchymi składnikami. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (około 60 minut).
W trakcie oczekiwania na ciasto obrać jabłka, pokroić je w drobną kostkę, posypać cynamonem i lekko skropić sokiem z cytryny, który pomoże zachować jasny kolor jabłek. Owoce lekko przesmażyć (3 - 4 minuty).
Połowę schłodzonego ciasta wyłożyć na blachę, ponakłuwać i lekko podpiec przez około 15 minut w temp. 180°C. Następnie na ciepłe ciasto wyłożyć jabłka, rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nim owoce.
Ciasto lekko ponakłuwać i dalej piec przez około 30 - 40 minut, aż ciasto się zarumieni.
Po przestudzeniu lekko oprószyć szarlotkę cukrem pudrem. Ciasto idealnie smakuje z lodami waniliowymi.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Do szarlotki najlepsze są jabłka lekko kwaskawe. W lecie mogą być to papierówki, jesienią antonówka lub szara reneta.
Drukuj