Babeczki wielkanocne do koszyczka
Składniki:
- 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 100 g miękkiego masła (1/2 kostki)
- 100 g cukru drobnego (1/2 szklanki)
- 20 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
- 35 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
- 4 jaja kurze
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z połową cukru. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru i cukrem wanilinowym W międzyczasie nasmarować foremki do pieczenia masłem i oprószyć mąką. Pod koniec ubijania piany w małych porcjach dodać utarte żółtka (na zwolnionych obrotach miksera).
Do ubitej masy jajecznej przesiać porcjami wcześniej wymieszaną i przesianą mąkę, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Składniki delikatnie mieszać przy pomocy szpatułki. Na koniec cienką strużką wlać rozpuszczone masło, cały czas mieszając, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.
Masę przelać do silikonowych foremek do pieczenia (mniej więcej 2/3 wysokości foremki). Babeczki piec w temp. 180°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Upieczone babeczki udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj