Tarta z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 152 g masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru waniliowego
Nadzienie:
- 152 g cukru
- 152 g masła
- 400 g brzoskwiń
- cukier puder i czerwone porzeczki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę, dodać cukier i zimne masło. Posiekać, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do dużej tarty lekko posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Spód ciasta lekko nakłuć widelcem. Piec około 20 minut. Pozostawić do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować karmel. Na patelni podgrzać cukier i masło, cały czas mieszając, aby karmel się nie przypalił. Umyte i pokrojone w grubsze plastry lub ósemki brzoskwinie ułożyć na patelni i dusić przez około 3 - 5 minut, od czasu do czasu delikatnie potrząsając naczyniem, tak aby owoce zachowały swój kształt. Pozostawić do wystudzenia.
Na spodzie tarty ułożyć brzoskwinie, tworząc wachlarz. Piec przez około 30 minut w temperaturze 134°C. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Najlepsza do kruchego ciasta jest mąka krupczatka, ale zamiast niej można też użyć mąki tortowej.
Drukuj