Sernik z wiśniami
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki (2 szklanki)
- 170 g masła
- 120 g cukru – (1/2 szklanki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 5 jajek
- 750 g twarogu półtłustego
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- cukier waniliowy
- 400 g drylowanych wiśni
Sposób przygotowania:
Ciasto: Przesiać mąkę, dodać rozpuszczone masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i uformować spód.
Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Masa serowa: Trzykrotnie zmielony twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem, aż do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Następnie stopniowo dodawać mleko i masło. Aby zapobiec pękaniu sernika, należy unikać jego napowietrzenia, co oznacza, że nie można go zbyt długo ubijać.
Osobno ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać, aby nadać masie lekkości.
Wyłożyć masę na wcześniej lekko podpieczony spód ciasta i posypać drylowanymi i odsączonymi wiśniami.
Piec w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Aby uniknąć przypalenia ciasta po około 20 minutach można go przykryć folią lub papierem do pieczenia.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Po zakończeniu pieczenia pozostawić sernik na 5-10 minut w wyłączonym piekarniku, aby ciasto zbyt mocno nie opadło.
Drukuj