Kruche ciasteczka migdałowe
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 75 g miękkiego masła
- 50 g twarogu półtłustego
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier drobny do obtoczenia ciasteczek
- 1 białko do smarowania ciasteczek
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać, aż powstanie jednolita masa, a następnie podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Następnie wykrawać ostrą krawędzią literatki lub kieliszka okrągłe ciasteczka o średnicy około 3-4 cm. Górną część ciasteczka docisnąć dnem mniejszego kieliszka, dzięki czemu powstanie charakterystyczny rant.
Brzegi ciasteczek posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Ciasteczka piec w temperaturze 180°C przez około 12-14 minut, aż się zarumienią.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj