Faworki
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 6 jaj kurzych (5 żółtek, 1 całe jajko)
- 7 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- 2 litry oleju do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka, spirytus i śmietanę. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyrobione ciasto na stolnicy zbijać drewnianym wałkiem ok. 15 minut. Ciasto powinno być rozpłaszczane pod wpływem uderzeń wałka, po czym ponownie powinno być zwijane w kulkę. Tę czynność należy powtórzyć kilkukrotnie.
Z ciasta uformować wałek i podzielić na 4 porcje. Ciasto rozwałkować porcjami na cieniutkie prostokąty. Pozostałe porcje ciasta przykryć ściereczką, żeby nie obsychały. Rozwałkowane ciasto pokroić nożem lub radełkiem na długie paski o szerokości ok. 4 cm. Następnie paski te podzielić na krótsze odcinki o długości ok. 10 cm. Naciąć środek każdego paska i przez otwór przeciągnąć jeden koniec.
Kilkanaście minut przed przystąpieniem do smażenia faworków należy rozpocząć powolne podgrzewanie tłuszczu do temperatury około 180°C. Faworki smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przed podaniem faworki udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj