Tarta czekoladowa
Składniki:
Ciasto:
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 180 g masła
- 79 g (1/2 szklanki) cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 1 jajko
Masa czekoladowa:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g (1/2 kostki) masła
- 5 łyżek kakao
- 4 łyżek mleka
- 80 g (1/3 szklanki) cukru trzcinowego
- 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kruchego ciasta na spód: Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtka oraz wodę. Wszystkie składniki wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 – 60 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i dokładnie wypełnić nim naczynie do pieczenia o średnicy 24 centymetrów. Spód ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na kolejnych 10 minut. Po tym czasie wyścielić ciasto papierem do pieczenia i wypełnić grochem lub ryżem – dzięki temu tarta zachowa idealny kształt. Spód piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, dzieląc ten czas na 10 minut z obciążeniem i 5 minut bez obciążenia. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Przygotowanie masy czekoladowej: Masło pokroić w drobną kostkę, dodać mleko, śmietankę, kakao i cukier. Podgrzewać całość w rondelku na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Po połączeniu się składników dodać drobno pokruszoną czekoladę i ponownie zamieszać – już bez podgrzewania – do chwili rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę czekoladową wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki. Ciasto należy chłodzić przez około 3 -4 godziny.
Tartę można udekorować świeżymi owocami, np. malinami, oraz listkami mięty.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Najlepsza do kruchego ciasta jest mąka krupczatka, ale zamiast niej można również użyć mąki tortowej.
Drukuj