Eklerki z nadzieniem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 4-5 jajek
- 1/4 l wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 750 ml mleka
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru pudru
Dekoracja:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
Wodę zagotować. Dodać tłuszcz i sól. Naczynie zdjąć z płyty, wsypać do płynu przesianą mąkę, mieszając aby nie powstały grudki. Ponownie postawić naczynie na płycie i mieszać do momentu, aż ciasto uzyska szklisty wygląd. Gorącą masę przełożyć do miski, wbijać jaja i ucierać. Dobrze utarte ciasto odstawić. Po ok. 10 min. formować, wyciskając masę przez rękaw cukierniczy z szeroką końcówką (ok. 2cm) lub też kładąc porcje łyżką. Ciastka umieszczać na wyłożonej papierem blaszce w odstępach 4 cm, aby się nie zrastały.
Należy je piec w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut bez funkcji termoobiegu. Po zarumienieniu obniżyć temperaturę i dosuszyć.
Przygotowanie nadzienia::
Do niewielkiej miski wlać szklankę mleka, wsypać dwa budynie i cukier. Dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Wlać do niego mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń uzyska gładką konsystencję. Całość zagotować – musi zacząć bulgotać. Zdjąć z pieca i ostudzić, mieszając co jakiś czas, aby na powierzchni nie powstał kożuch.
Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 min. Następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ubijając. Masa ma być puszysta.
Ostudzone eklerki przekroić ostrym nożem. Na spody nakładać masę budyniową. Przykryć i oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.
Porada:
Do ciasta ptysiowego wyrobionego z jajami, gdy ostygnie, można dodać 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia – więcej wyrośnie.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj