Tarta porzeczkowa z bezą
Składniki:
Ciasto:
- 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 152 g zimnego masła
- 80 g (1/2 szklanki) cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Nadzienie porzeczkowe:
- 500 g czerwonej porzeczki
- 60 g cukru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
- 4 białka jaj kurzych
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kruchego ciasta na spód: Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do ciasta dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtka oraz jogurt. Wszystkie składniki wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40-60 minut.
Formę na tartę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm i dokładnie wypełnić nim naczynie do pieczenia (średnica 24 cm). Spód ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Nadzienie porzeczkowe: Porzeczki wraz z cukrem wsypać do rondelka. Dodać sok z cytryny i gotować przez około 3-4 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i szybko ją wymieszać z owocami. Gotować, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Garnek z owocami owiną folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia.
Beza: Białka ubić mikserem w stalowej lub szklanej misce. Do ubijanego białka stopniowo dosypywać cukier. Na samym końcu należy dodać mąkę ziemniaczaną. Dobrze ubita piana powinna być wilgotna i plastyczna.
Na tarcie rozprowadzić warstwę masy porzeczkowej, a na niej pianę ubitą z białek. Piec w temp. 190°C przez 10 min. Po zmniejszeniu temperatury do 142°C piec jeszcze 20 - 30 min, aż beza stanie się z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i ostudzić przed podaniem. Bezę można miejscami zarumienić przy pomocy palnika do kremu brulee.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj