Tarta czekoladowa z malinami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g ciemnego kakao
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody lub zimnego mleka
Mus czekoladowy:
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 100 g niesolonego masła
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 3 jajka
- 80 ml wody
Dekoracja:
- kilka listków mięty
- 500 g świeżych malin
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do ciasta dodać przesiany cukier puder, kakao oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki połączyć za pomocą miksera, używając końcówki zwanej mieszadłem. Ciasto można również formować ręcznie. Gdy z połączonych składników powstanie kruszonka, dodać do niej żółtka i wodę. Ciasto wyrabiać na gładką i jednolitą masę. Ciasta nie wyrabiać zbyt długo, aby zbytnio nie stwardniało podczas pieczenia. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 – 60 minut.
Formę na tartę intensywnie wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim naczynie, dokładnie wypełniając jego dno oraz boki. Spód należy ponakłuwać widelcem, aby ciasto się nie wybrzuszało podczas pieczenia. Formę z ciastem należy odstawić do lodówki na kolejne 10 – 15 minut. W celu zachowania idealnego kształtu tarty, warto wypełnić formę grochem lub ryżem, wcześniej zabezpieczając spód ciasta papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, z czego pierwsze 15 minut z obciążeniem, a pozostałe 5 minut już bez wypełnienia. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotować mus czekoladowy. W garnku roztopić czekoladę z masłem i wystudzić. Łyżkę kakao zmiksować w oddzielnym naczyniu z żółtkami i zmieszać z wystudzoną czekoladą. Ubić białka i także połączyć z czekoladą. Starać się wykonać tę czynność delikatnie, aby masa nie opadła. Następnie dodać do musu wystudzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 80 ml ciepłej wody.
Formę z podpieczonym spodem wypełnić malinami, a następnie zalać owoce musem czekoladowym. Ciasto schładzać przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem ciasto udekorować świeżymi malinami oraz listkami mięty.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj