Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Składniki ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
- 120 g cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g śliwek bez pestek
Składniki kruszonka:
- 80 g masła
- 80 g mąki pszennej
- 100 g cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Przez około 10 minut ucierać masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy co 2 minuty dodawać kolejne jajko, cały czas miksując zawartość miski. Do ubitej masy maślano-jajecznej porcjami dodawać suche składniki i mieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Na cieście ułożyć jedna obok drugiej, połówki śliwek.
Wszystkie składniki kruszonki umieścić w miseczce i połączyć ze sobą. Przed włożeniem do piekarnika wierzch ciasta posypać kruszonką. Piec w temperaturze 134°C przez około 55-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem ciasto można udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj