Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 130 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru do posypania rabarbaru
- 85 ml (1/3 szklanki) mleka
- 3 jajka
- 150 g cukru drobnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru wanilinowym
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy do pieczenia
- bułka tarta do oprószenia formy do pieczenia
- 450 g rabarbaru
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na paski i posypać cukrem.
Przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Przez około 10 minut ucierać masło z cukrem i z cukrem wanilinowym. Białka oddzielić od żółtek. Do masy co 2 minuty dodawać kolejne żółtko, cały czas miksując zawartość miski. Do puszystej masy maślanej naprzemiennie dodawać mąkę i mleko. Mieszać na wolnych obrotach miksera do czasu, gdy składniki się ze sobą połączą.
Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Pianę stopniowo dodawać do ciasta i delikatnie mieszać, aby masa pozostała puszysta.
Masę przelać do formy do pieczenia. Wierzchnią część ciasta oprószyć niewielką ilością mąki i wyłożyć pokrojonym i odsączonym rabarbarem. Ciasto piec w temp. 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj