Sernik na zimno z galaretką
Składniki:
Ciasto:
- 2 duże jajka
- 55 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego nie wymagającego mielenia (wiaderko)
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 90 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy lub wanilinowy
- 152 g słodkiej śmietanki (30% lub 36%)
- 1/2 szklanki mleka
Dekoracja:
- mrożona lub surowa żurawina
- galaretka o smaku żurawinowym
- liście mięty
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubijanej piany dodawać stopniowo cukier. Na koniec połączyć masę z żółtkami.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać. Następnie połączyć składniki mokre z suchymi delikatnie mieszając masę przy pomocy szpatułki.
Surowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Galaretka:
Galaretkę żurawinową przygotować zgodnie ze sposobem przygotowania znajdującym się na opakowaniu, pomniejszając ilość wody o około 50 ml. Odstawić do wystygnięcia.
Nadzienie:
W garnku zagotować mleko. Pozostawić, by nieco przestygło. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Do miski wyłożyć masę serową, cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietankę. Ręcznie mieszając połączyć składniki.
Do jeszcze płynnej i ciepłej żelatyny połączonej z mlekiem dodawać porcjami (2-3 łyżki) masę serową. Czynność powtórzyć ok. 5 razy. Następnie przelać mieszaninę do pozostałej masy serowej i całość wymieszać.
Ponownie przygotować tortownicę. Jej dno wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć obręcz i wypuścić rogi papieru na zewnątrz.
Na dnie położyć upieczony biszkoptowy krążek. Wylać na niego masę serową. Wyrównać powierzchnię szpatułką. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki, by masa lekko stężała.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i łyżką wylewać na jego powierzchnię wychłodzoną galaretkę.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem ciasto udekorować żurawiną i listkami mięty.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj