Muffinki dyniowe z bitą śmietaną i borówkami
Składniki na 12 muffinek:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 białko,
- 2/4 szklanki oliwy lub oleju,
- 2 szklanki startej dyni,
- 2 łyżki dżemu lub marmolady (smak pomarańczowy lub brzoskwiniowy),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Krem:
- 250 g kremowego serka mascarpone,
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- borówki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Przesiać mąkę, dodać połowę cukru, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. W osobnej misce białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, olej i dżem. Mieszać tylko do połączenia się składników, aby zachować puszystość masy. Na koniec wymieszać z suchymi składnikami i drobno startą dynią. Przełożyć ciasto do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
Pozostawić muffinki do wystygnięcia. Na koniec przygotować krem.
Krem: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, lekką masę, a następnie stopniowo dodawać serek. Chłodzić przez około godzinę w lodówce, aby krem stężał.
Udekorować przestudzone babeczki kremem i borówkami.
Porady:
Muffinki można podawać z różnymi dodatkami i różnymi odcieniami kremu.
Najlepszy krem powstanie po użyciu naturalnych barwników. Można je znaleźć w formie koncentratów owoców w sklepach zielarskich lub po prostu przygotować samodzielnie ze świeżych składników.
By nadać pistacjowy odcień, można dodać do kremu połowę dojrzałego awokado.
Krem różowy można uzyskać, dodając świeże maliny, zmielony kwiat hibiskusa lub odrobinę soku z buraka.
Żółty krem powstanie po dodaniu łyżeczki kurkumy.
Drukuj