Rolada śmietankowa z truskawkami

Rolada śmietankowa z truskawkami

dowiedz się więcej
Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami

Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami

dowiedz się więcej
Faworki

Faworki

dowiedz się więcej
Szarlotka - Apple Pie

Szarlotka - Apple Pie

dowiedz się więcej

Muffinki dyniowe z bitą śmietaną i borówkami

Składniki na 12 muffinek:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 białko,
  • 2/4 szklanki oliwy lub oleju,
  • 2 szklanki startej dyni,
  • 2 łyżki dżemu lub marmolady (smak pomarańczowy lub brzoskwiniowy),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Krem:

  • 250 g kremowego serka mascarpone,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • borówki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ciasto: Przesiać mąkę, dodać połowę cukru, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. W osobnej misce białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, olej i dżem. Mieszać tylko do połączenia się składników, aby zachować puszystość masy. Na koniec wymieszać z suchymi składnikami i drobno startą dynią. Przełożyć ciasto do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.

Pozostawić muffinki do wystygnięcia. Na koniec przygotować krem.

Krem: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, lekką masę, a następnie stopniowo dodawać serek. Chłodzić przez około godzinę w lodówce, aby krem stężał.

Udekorować przestudzone babeczki kremem i borówkami.

Porady:

Muffinki można podawać z różnymi dodatkami i różnymi odcieniami kremu.

Najlepszy krem powstanie po użyciu naturalnych barwników. Można je znaleźć w formie koncentratów owoców w sklepach zielarskich lub po prostu przygotować samodzielnie ze świeżych składników.

By nadać pistacjowy odcień, można dodać do kremu połowę dojrzałego awokado.

Krem różowy można uzyskać, dodając świeże maliny, zmielony kwiat hibiskusa lub odrobinę soku z buraka.

Żółty krem powstanie po dodaniu łyżeczki kurkumy.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów