Strudel jabłkowy w cieście filo
Składniki:
- 4 płaty gotowego ciasta filo
- 600 g kwaskowatych jabłek np. szara reneta (4 sztuki)
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 30 g bułki tartej (3 łyżki)
- 60 g rodzynek (2 garści)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rodzynki namaczać przez około 30 minut, a następnie odsączyć. Obrać jabłka, usunąć z nich gniazdka nasienne, a na koniec pokroić w kostkę. Owoce skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cynamon, rodzynki i bułkę tartą. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190°C. Rozłożyć płat ciasta filo na ściereczce, lekko posmarować rozpuszczonym masłem. Przykryć drugim płatem i ponownie przesmarować masłem. W ten sposób przygotować łącznie 4 płaty ciasta filo. Ułożyć nadzienie równomiernie na całym cieście na kształt walca, pozostawiając wolne boki. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę zawijając boki ciasta do dołu. Na koniec strudel przełożyć na blachę do pieczenia.
Piec około 25 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu strudel posypać cukrem pudrem. Podawać najlepiej na ciepło.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Ciasto najlepiej kroić ostrym nożem z ząbkami.
Drukuj