Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 50 g mąki pszennej
- 225 g cukru trzcinowego
- 4 duże jajka
- 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
- 225 g mielonych migdałów
- otarta skórka i sok z dwóch cytryn
Sposób przygotowania:
W misce utrzeć masło z cukrem na prawie biały krem. Stale mieszając dodawać po jednym jajku jednocześnie dosypując małe porcje mąki. Gdy jajka i mąka będą ze sobą połączone, wmieszać w masę mielone migdały, olejek migdałowy, sok i skórkę z cytryny.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej mieszaninę.
Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut Wypiek jest gotowy, gdy jego powierzchnia się usztywni, a patyczek wbity w środek jest dość czysty, ale co ważne nie powinien być suchy. Pozostawić do wystygnięcia.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj