Kruche ciasteczka
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 180 g schłodzonego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 30 g cukru drobnego
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii, jajko oraz żółtko. Ciasto wyrabiać do połączenia się składników w jednolitą masę, a następnie odstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów.
Ciasteczka o dowolnych kształtach ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj