Keks z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g cukru
- 225 g mielonych migdałów
- 200 g dżemu pomarańczowego
- 3 jajka
- 125 ml rumu
- 175 g miękkiego masła
- 300 g rodzynek
- 300 g suszonych moreli
- 152 g wiórków kokosowych
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Dekoracja:
- migdały
Sposób przygotowania:
Morele pokroić w kostkę i przesypać do garnka wraz z rodzynkami, kokosem, masłem, cukrem, skórką z pomarańczy, rumem i dżemem. Całość gotować na małym ogniu ok. 10 minut, po czym odstawić do wystygnięcia na pół godziny.
Ściany keksówki wyłożyć papierem do pieczenia tak, by wystawał ponad foremkę.
Wymieszać ostudzoną zawartość z mielonymi migdałami, kardamonem, a następnie z jajkami. Przelać do formy i wygładzić wierzch. Udekorować posiekanymi i całymi migdałami.
Piec w temperaturze 152°C przez ok. 90 minut. Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Następnie wyjąć keks, owinąć pergaminem i folią aluminiową. Ciasto musi być przechowywane pod przykryciem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj