Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

dowiedz się więcej
Muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe

dowiedz się więcej
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

dowiedz się więcej
Kruche ciasteczka orzechowe

Kruche ciasteczka orzechowe

dowiedz się więcej

Keks z bakaliami

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g cukru
  • 225 g mielonych migdałów
  • 200 g dżemu pomarańczowego
  • 3 jajka
  • 125 ml rumu
  • 175 g miękkiego masła
  • 300 g rodzynek
  • 300 g suszonych moreli
  • 152 g wiórków kokosowych
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Dekoracja:

  • migdały

Sposób przygotowania:

Morele pokroić w kostkę i przesypać do garnka wraz z rodzynkami, kokosem, masłem, cukrem, skórką z pomarańczy, rumem i dżemem. Całość gotować na małym ogniu ok. 10 minut, po czym odstawić do wystygnięcia na pół godziny.

Ściany keksówki wyłożyć papierem do pieczenia tak, by wystawał ponad foremkę.

Wymieszać ostudzoną zawartość z mielonymi migdałami, kardamonem, a następnie z jajkami. Przelać do formy i wygładzić wierzch. Udekorować posiekanymi i całymi migdałami.

Piec w temperaturze 152°C przez ok. 90 minut. Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Następnie wyjąć keks, owinąć pergaminem i folią aluminiową. Ciasto musi być przechowywane pod przykryciem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów