Strudel jabłkami i rodzynkami
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 5–6 jabłek,
- 300 g dużych, miękkich rodzynek,
- 50 g masła,
- 3 łyżki likieru amaretto lub rumu,
- bułka tarta,
- 50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Ciasto: Przesiać mąkę, dodać mleko, masło, jajko, ocet i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i wyrabiać je przez około 10 – 15 minut, aż uzyska sprężystość. W razie potrzeby lekko podsypać mąką – nie przesadzić z ilością, aby ciasto nie stało się zbyt twarde.
Uformowane ciasto zawinąć w folię i odłożyć na około pół godziny, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Rodzynki zalać likierem, obrać jabłka, podzielić je na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki, następnie wymieszać z rodzynkami. Lekko posypać bułką tartą, która wchłonie wilgoć z jabłek podczas pieczenia.
Ciasto podzielić na 2–3 części. Rozwałkować na bardzo cienkie warstwy, lekko ponaciągać w rękach. W razie przerwania ciasta można je lekko posklejać.
Ułożyć ciasto na blacie, lekko posmarować roztopionym masłem i ułożyć równomiernie nadzienie. Zwinąć ciasto na kształt rolady, pozostawiając niewypełnione boki, aby móc je skleić.
Ciasto ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko posmarować masłem. Można też posypać płatkami migdałów.
Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 – 200°C do momentu zrumienienia.
Po przestygnięciu podawać strudel posypany cukrem pudrem.
Porady:
Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, warto je więc wyjąć z lodówki około godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.
Drukuj