Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki:
- mąka pszenna – 300 g (2 szklanki)
- cukier – 185 g (3/4 szklanki)
- gęsty jogurt naturalny – 250 ml (1 szklanka)
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
- masło – 125 g (1/2 kostki)
- jajka – 3 sztuki
- cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
- śliwki – 400 – 500 g
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodać sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do piany z jajek dodać roztopione i wystudzone masło oraz jogurt. Stopniowo dodawać również pozostałe suche składniki. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ze śliwek usunąć pestki i podzielić je na połówki. Owoce ułożyć na wcześniej rozprowadzonej masie.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut.
Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Porady:
Ciasto można również wykończyć kruszonką.
Drukuj