Pączki serowe

Pączki serowe

dowiedz się więcej
Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Strudel jabłkowy w cieście filo

Strudel jabłkowy w cieście filo

dowiedz się więcej
Crème brûlée – Krem brulee

Crème brûlée – Krem brulee

dowiedz się więcej

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Składniki:

  • mąka pszenna – 300 g (2 szklanki)
  • cukier – 185 g (3/4 szklanki)
  • gęsty jogurt naturalny – 250 ml (1 szklanka)
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • masło – 125 g (1/2 kostki)
  • jajka – 3 sztuki
  • cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
  • śliwki – 400 – 500 g
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki dodać sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do piany z jajek dodać roztopione i wystudzone masło oraz jogurt. Stopniowo dodawać również pozostałe suche składniki. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki.

Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ze śliwek usunąć pestki i podzielić je na połówki. Owoce ułożyć na wcześniej rozprowadzonej masie.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut.

Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.

Porady:

Ciasto można również wykończyć kruszonką.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów