Ciasto czekoladowe pod pomarańczami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 100 g mąki
- 6 jajek
Krem:
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 50 ml śmietanki kremówki
- 25 g masła
- 3 łyżki cukru
Dekoracja:
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
Przygotowanie masy czekoladowej: Masło i czekoladę pokroić w drobną kostkę. Podgrzewać całość w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
W międzyczasie ubić mikserem białka z cukrem. Do ubitej piany dodać żółtka, a następnie do gładkiej i puszystej masy jajecznej dodać przestudzoną czekoladę oraz mąkę. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników w jednolitą masę.
Wyłożyć prostokątną foremkę papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec przez około 40 - 45 minut w temperaturze 180°C.
Polewa czekoladowa: Masło, posiekaną czekoladę wraz ze śmietaną i cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki powinny być umieszczone w miseczce razem. Mieszać do całkowitego połączenia się składników.
Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową. Na koniec udekorować przepołowionymi na pół plastrami pomarańczy.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj