Rogaliki migdałowe
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 152 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 120 g zmielonych płatków migdałów
- 1 żółtko
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć w misce wraz z cukrem pudrem. Do kremu maślanego dodać żółtko i wymieszać, a następnie dodać przesianą mąkę, zmielone migdały i szczyptę soli. Ciasto krótko wyrabiać ręcznie. Tak przygotowane ciastko owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 45 minut.
Na blacie posypanym mąką rozwałkować ciasto na placek o grubości około 1 cm. Ciasto pokroić na długie paski o szerokości 1 cm. Każdy pasek należy delikatnie zrolować, a następnie pokroić na około 3-centymetrowe kawałki. Ciasto wyginać na kształt rogalików i rozkładać na blasze do pieczenia. Rogaliki piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Rogaliki tuż po wyjęciu z piekarnika obficie posypać cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj