Sernik na zimno

Sernik na zimno

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

dowiedz się więcej
Tarta budyniowa z czerwonymi porzeczkami

Tarta budyniowa z czerwonymi porzeczkami

dowiedz się więcej

Bułeczki cynamonowe

Składniki:

Ciasto:

  • 60 g cukru kryształu
  • 500 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jaja kurze
  • 65 g masła
  • szczypta soli
  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania

Nadzienie:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki (po jednej łyżce). Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 15 minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do wyrabianego ciasta dodać zaczyn oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać roztopione masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej).

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką, a ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować krem maślano-cynamonowy. W miseczce wymieszać miękkie masło, cukier trzcinowy oraz cynamon.

Po mniej więcej godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto rozwałkować na prostokąt mniej więcej o wymiarach 30 na 40 cm. Na wierzchniej części ciasta rozprowadzić wcześniej przygotowany krem maślano-cynamonowy.

Ciasto zwinąć w długi wałek, a następnie pokroić je na plastry o grubości około 2 cm. Zwinięte krążki ułożyć w foremce płaską częścią do dołu zachowując niewielkie odstępy.

Bułeczki podczas pieczenia połączą się. Krążki można ułożyć również na blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy – w takiej wersji bułeczki nie będą miały szansy połączyć się ze sobą.

Bułeczki pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. Przed wstawieniem do pieczenia bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec je w temperaturze 200°C przez około 20 minut.

Przed podaniem bułeczki można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów