Bułeczki cynamonowe
Składniki:
Ciasto:
- 60 g cukru kryształu
- 500 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 250 ml (1 szklanka) mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jaja kurze
- 65 g masła
- szczypta soli
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania
Nadzienie:
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g miękkiego masła
- 2-3 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki (po jednej łyżce). Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do wyrabianego ciasta dodać zaczyn oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać roztopione masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką, a ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować krem maślano-cynamonowy. W miseczce wymieszać miękkie masło, cukier trzcinowy oraz cynamon.
Po mniej więcej godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto rozwałkować na prostokąt mniej więcej o wymiarach 30 na 40 cm. Na wierzchniej części ciasta rozprowadzić wcześniej przygotowany krem maślano-cynamonowy.
Ciasto zwinąć w długi wałek, a następnie pokroić je na plastry o grubości około 2 cm. Zwinięte krążki ułożyć w foremce płaską częścią do dołu zachowując niewielkie odstępy.
Bułeczki podczas pieczenia połączą się. Krążki można ułożyć również na blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy – w takiej wersji bułeczki nie będą miały szansy połączyć się ze sobą.
Bułeczki pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. Przed wstawieniem do pieczenia bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec je w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Przed podaniem bułeczki można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj