Muffiny z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
- 152g cukru pudru
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125ml oleju roślinnego
- 100ml mleka
- 2 jajka
- 500g truskawek, najlepiej małych
Dekoracja:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
W przygotowanej misce roztrzepać jajka, mleko i olej. Do drugiej miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i połączyć je. Na końcu wsypać umyte i pozbawione szypułek truskawki. Delikatnie wymieszać.
Przygotować formę na 12 muffinek. Wyłożyć ją papierowymi papilotkami lub silikonowymi foremkami i wypełniać równymi porcjami przygotowanej masy.
Piec w temperaturze 190°C bez termoobiegu przez około 25 - 30 minut. Wierzch powinien być zrumieniony.
Wystudzone muffinki udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj