Sernik z żurawiną
Składniki:
Ciasto:
- 7 jajek
- 1 kg zmielonego sera
- 400 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 budyń waniliowy lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 duży cukier waniliowy
Dekoracja:
- 200 g świeżych owoców żurawiny
- kilka listków mięty
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Powstałą masę dodać do zmielonego sera. Następnie dodać szczyptę soli i budyń, cały czas miksując składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć z serem i owocami żurawiny. Całość przelać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy o średnicy ok. 26 cm.
Piec w temperaturze 180°C przez 60 minut. Po upieczeniu stopniowo wystudzać pozostawiając ciasto w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
Wierzch ciasta udekorować świeżymi owocami żurawiny, listkami mięty i cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj