Mrożone ciasto nadziewane lodami
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 3 łyżki gorącej wody
- 185 g (3/4 szklanki) cukru
- 99 g (3/4 szklanki) mąki tortowej
- 40 g (7 łyżek) kakao
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie i Dekoracja:
- 50 g (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady
- 600 ml lodów waniliowych
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka i gorącą wodę. W osobnej misce przesiać obie mąki, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć delikatnie masę jajeczną z suchymi składnikami.
Przelać płynną masę do natłuszczonej okrągłej formy z tzw. kominem (średnica 24 cm). Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się upiekło. Jeśli patyczek jest suchy – ciasto gotowe.
Wystudzone ciasto przełożyć na deskę, a następnie odkroić jego spód (wysokość ok. 1,5 cm). Pozostałą część ciasta przełożyć do czystej formy wyłożonej folią spożywczą. Wydrążyć łyżką miąższ biszkoptowego ciasta, pozostawiając ścianki o grubości nie mniejszej niż 1 cm. Zagłębienie po cieście wypełnić miękkimi lodami waniliowymi. Całość przykryć odkrojonym wcześniej spodem ciasta, zabezpieczyć folią spożywczą i mrozić przez co najmniej 2 - 3 godziny.
Tuż przed podaniem zmrożone ciasto udekorować roztopioną i wystudzoną gorzką czekoladą.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Ciasto można również udekorować owocami sezonowymi oraz listkami mięty.
Drukuj