Babka marmurkowa
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
- 180 ml oleju (3/4 szklanki)
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę. Osobno utrzeć jajka na puszystą masę stopniowo dodając cukier oraz ekstrakt z wanilii. Do powstałej masy wlać olej, a następnie porcjami dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas delikatnie miksując zawartość miski.
Następnie wysmarować formę masłem i obsypać ją bułką tartą. Wlać 2/3 masy do formy. Do pozostałej części dodać kakao i miksować do momentu połączenia się składników. Wlać czekoladową masę do formy i delikatnie wymieszać ją widelcem, aby powstały delikatne i płynne wzory.
Ciasto piec około 40 minut w temperaturze180°C.
Po przestudzeniu udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Porada:
Aby się upewnić, że ciasto jest upieczone wystarczy wykonać test suchego patyczka.
Drukuj