Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 ml śmietany 36%
- 80 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
Sposób przygotowania:
Przygotowanie rurek:
Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu na blacie posypanym niewielką ilością mąki, a następnie wyrównać powierzchnię za pomocą wałka. Ciasto pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Ciasto nawijać na specjalne metalowe foremki w kształcie rurek (posmarowane tłuszczem), tak aby paseczki ciasta nachodziły na siebie. Foremki te można również samodzielnie wykonać z grubego papieru zwiniętego w rulonik i owiniętego folią aluminiową, zawiniętą do środka na końcach rurki.
Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 12 minut w temperaturze 200°C na złocisty kolor. Tuż po upieczeniu zdjąć rurki z foremek i pozostawić do wystudzenia.
Przygotowanie kremu:
Ubijanie bitej śmietany należy zacząć od intensywnego schłodzenia samej śmietany, jak i wszystkich naczyń wykorzystywanych w trakcie jej ubijania. Ciepła śmietana się nie ubije!
Do szklanej lub metalowej miski wlać śmietanę, wsypać torebkę cukru wanilinowego i ubijać na niskich obrotach przez około pół minuty. Po tym czasie zwiększyć obroty i kontynuować ubijanie na wysokich obrotach. W ostatniej fazie ubijania dodać przesiany cukier puder. Bita śmietana będzie gotowa, gdy stanie się sztywna. Należy jednak pamiętać, że śmietany nie wolno zbyt długo ubijać, gdyż może się ona zważyć.
Tak przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić kremem ostudzone rurki. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj