Ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
- 225 g (1,5 szklanki) mąki tortowej
- 190 g (3/4) szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao
- 190 ml (3/4 szklanki) wody
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki
- 25 g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta: Do miski przesiać mąkę, kakao oraz sodę. Dodać cukier, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Do suchych składników ciasta wlać olej, wodę oraz sok z cytryny. Całość wymieszać trzepaczką, aż do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać do niej masę czekoladową. Piec w temperaturze 134 ?C przez około 40–50 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika wykonać test „suchego patyczka”. Przygotowanie polewy czekoladowej: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i śmietanką. Dodać cukier i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową. Można je dodatkowo udekorować borówkami, jeżynami i startą czekoladą.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj