Ptasie mleczko z malinami
Składniki:
Spód:
- 2 paczki herbatników lub biszkoptów,
- 100 g masła.
Ptasie mleczko:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 szklanka mleka,
- 3 żółtka,
- 100 g masła,
- 1 serek homogenizowany,
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny,
- cukier waniliowy,
- 250 g malin.
Sposób przygotowania:
Spód: Zblendować herbatniki, wymieszać je z masłem i uformować spód w tortownicy. Zamiast herbatników można użyć również gotowych biszkoptów, którymi należy wyłożyć dno formy.
Masa: Mocno podgrzać mleko, ale nie gotować. Dodać do niego żelatynę, mieszając do pełnego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Utrzeć żółtka z cukrem pudrem, dodać do nich rozpuszczone i wystudzone masło, serek homogenizowany, rozpuszczoną w mleku żelatynę i cukier waniliowy.
Połączyć wszystkie składniki do powstania jednolitej gładkiej masy. Dodać połowę malin i delikatnie wymieszać.
Przelać masę do tortownicy do zastygnięcia. Schłodzić w lodówce, a następnie udekorować pozostałymi malinami.
Porady:
Maliny można zastąpić innymi owocami sezonowymi – porzeczkami, borówkami – lub brzoskwiniami z puszki.
Drukuj