Muffinki migdałowe
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 50 g mielonych migdałów
- 80 ml oleju (1/3 szklanki)
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 g śmietany 18% (1 opakowanie)
- 120 g jogurtu naturalnego (2/3 opakowania)
- 2 jajka
- szczypta solii
Krem:
- 100 g płatków migdałów
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oraz zmielone płatki migdałów. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka, olej, śmietanę oraz jogurt. Mieszać tylko do połączenia się składników, aby zachować puszystość masy. Na koniec wymieszać z suchymi składnikami. Przełożyć ciasto do papilotek, posypać płatkami migdałów i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
Wyłożyć krem na ostudzoną tartę, udekorować owocami i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Przepis poleca
Sweet Family
Porada:
Wystudzone muffinki można udekorować cukrem pudrem.
Drukuj