Bułeczki adwentowe
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 1 jajko kurze
- 65 g masła
- szczypta soli
- 0,25g szafranu (nitek lub proszku)
- rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
- minimum 24 sztuki suszonych owoców: rodzynki lub żurawina
Sposób przygotowania:
Szafran utrzeć w moździerzu lub przygotować gotową przyprawę w proszku. Uwaga z ilością tej szlachetnej przyprawy, gdyż dodana w nadmiarze skutecznie wysusza bułeczki drożdżowe.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, mąki i szafranu. Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do wyrabianego ciasta dodać roztrzepane jajko. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać rozpuszczone masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać, pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta uformować wałeczek o długości około 35 cm. Z ciasta formować bułeczki na kształt mocno ściśniętej litery „S”, z zawiniętymi obiema końcówkami przypominającymi ślimaczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi kilkucentymetrowe przerwy (bułeczki znacznie powiększą swoją objętość).
Bułeczki pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed wstawieniem do pieczenia bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Każdy z końców litery „S” wykończyć suszonymi rodzynkami lub żurawiną, dociśniętymi do ciasta. Bułeczki piec w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj