Chrupiące gofry
Składniki:
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 4 jajka kurze
- 60 g (1/4 szklanki) cukru
- 125 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
- 500 ml (2 szklanki) wody gazowanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem. Dodać olej, wodę, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Ubite białko dodać do ciasta i wymieszać na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Mocno rozgrzaną gofrownicę wypełnić ciastem. Gofry piec przez około 7 minut.
Chrupiące gofry, w zależności od pory roku, podawać z dżemami lub świeżymi owocami oprószone cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj