Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą wiśniową
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 torebki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g konfitury wiśniowej
Sposób przygotowania:
Masło, cukier i cukier wanilinowy ucierać przez około 5 minut używając robota kuchennego. W połowie miksowania dodać jajko kontynuując mieszanie na wysokich obrotach. Do kremu maślanego dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ręcznie, a następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 45 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Z ciasta przy pomocy foremki wykrawać okrągłe ciasteczka o ozdobnych kształtach. Dodatkowo w połowie ciastek wyciąć na środku dziurkę o dowolnym kształcie np. gwiazdki.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut.
Po przestudzeniu posmarować ciasteczka bez otworów cienką warstwą marmolady, a następnie przykryć je ciasteczkami z wyciętym wzorem. Ciasteczka udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj