Szarlotka migdałowo-bakaliowa
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnego mleka
Nadzienie:
- 6-7 dużych kwaśnych jabłek
- 40 g masła
- 1 budyń śmietankowy
- 70 g rodzynek
- 70 g orzechów włoskich
- 100 g płatków migdałów
- sok z 1 cytryny
- łyżka cynamonu
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Utrzeć masło z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do ucieranej masy maślanej dodać żółtka. Następnie dodać mąkę i wymieszać, aż ciasto nabierze konsystencji pokruszonego chleba. Po dodaniu mleka połączyć składniki w jednolitą masę. Należy pamiętać, by zbyt długo nie zagniatać ciasta, aby nie stwardniało po upieczeniu. Z ciasta uformować gruby wałek. Owinąć go folią i włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na gruboś ok. 7 mm. Wyłożyć nim formę o średnicy ok. 24 cm i ponownie odstawić do lodówki na około 10 minut.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jabłka dusić na maśle (40 g) na wolnym ogniu przez około 10 minut dodając cukier trzcinowy, rodzynki i na końcu orzechy. Owocowe nadzienie zagęścić proszkiem budyniu śmietankowego.
Jeżeli jabłka są mocno wilgotne, to wcześniej można podpiec spód ciasta wkładając go do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20 minut.
Masę jabłeczno-bakaliową wyłożyć na ciasto. Wierzchnią część ciasta pokryć uprzednio przygotowanymi płatkami migdałowymi podgrzanymi wraz z masłem i miodem.
Ciasto piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, aby migdały nadmiernie się nie zarumieniły.
Przed podaniem szarlotkę oprószyć cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj