Szarlotka z migdałami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 152 g masła
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 litrowy słoik prażonych kwaskowatych jabłek np. szara reneta
- 100 g cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
Dekoracja:
- 152 g płatków migdałów
- 30 g cukru (2 łyżki)
- 30 g masła (2 łyżki)
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do ciasta dodać przesiany cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki połączyć za pomocą miksera, używając końcówki zwanej mieszadłem. Ciasto można również formować ręcznie. Gdy z połączonych składników powstanie kruszonka, dodać do niej jajko. Ciasto wyrabiać na gładką i jednolitą masę. Ciasta nie wyrabiać zbyt długo, aby zbytnio nie stwardniało podczas pieczenia. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 – 60 minut.
Formę na tartę intensywnie wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto (grubość ok. 5 mm) i wyłożyć nim naczynie, dokładnie wypełniając jego dno oraz boki. Pozostała część ciasta posłuży do przykrycia wierzchniej części tarty.
Jabłka wymieszać z cukrem, budyniem, skórką z cytryny oraz cynamonem. Spód tarty wypełnić jabłkami. Nadzienie zamknąć od góry rozwałkowanym ciastem, tak aby ciasto stworzyło jedną całość. Ciasto naciąć w 2 – 3 miejscach. Na wierzchu rozsypać płatki migdałów, a następnie posypać je cukrem. Płatki należy dodatkowo polać miodem i pokryć cienkimi plastrami masła.
Szarlotkę piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj